MacBook of Windows-Laptop?

Twijfelt u nog of u een MacBook of een Windows-laptop moet kopen? Er zijn felle voor- en tegenstanders van zowel MacBook als Windows laptops. Dat maakt het niet makkelijk om een keuze te maken. Want wie moet je geloven? Het hangt vooral af van persoonlijke voorkeur en waar je de laptop voor wilt gebruiken. Ben je gewend aan het ecosysteem van Apple, dan is de MacBook in ieder geval een goed idee. Wil je vooral gamen op de laptop? Dan is de kans groot dat je beter af bent met een Windows.

Wanneer koop je beter geen Apple MacBook?

Voor hardcore gamers is de MacBook dus iets minder geschikt. Maar ook als je graag het heft in eigen handen neemt. Windows is nu eenmaal beter aan te passen. Wil je wel genieten van het gebruiksgemak van Apple, maar heb je een vaste werkplek? Dan is de kans groot dat u beter af bent met een Mac Desktop. Deze apparaten bieden alle voordelen van MacOS, maar dan op je bureau. De iMac is bijvoorbeeld een goede alles-in-één oplossing voor in de huiskamer.

Hoe kies je de juiste Apple MacBook.

Welke MacBook ga jij kiezen? Bij het zien van alle verschillende opties steekt keuzestress al snel de kop op. Wat is het verschil tussen de MacBook Air en de MacBook Pro? Welke processor is geschikt voor jou? En welk 13-inch of 16-inch model kies je? Ontdek wat de opties zijn en waar je rekening mee moet houden.

Kies Apple MacBook

Welke MacBook past bij u? Om tot de juiste MacBook te komen, moet je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Apple MacBook Air of Apple MacBook Pro?
 • Welke processors zijn er?
 • Welk formaat is handig?
 • Hoeveel opslagcapaciteit heeft u nodig?
 • Hoeveel gigabytes werkgeheugen?

Apple MacBook Air of Apple MacBook Pro?

Apple maakt 2 verschillende laptops: MacBook Air en MacBook Pro. Maar wat is nu precies het verschil? Apple MacBook Air is lichter en dunner dan Apple MacBook Pro. Je kunt MacBook Air dus makkelijk meenemen naar school of werk. Apple MacBook Pro daarentegen wint het op het gebied van prestaties. Hij heeft betere specificaties, dus je kunt zwaardere programma’s gebruiken. Dat is vooral handig als je veel foto’s of video’s bewerkt.

Welke processors zijn er?

De processor bepaalt voor een groot deel hoe krachtig en snel je MacBook is. Daarom kies je een processor die past bij je gebruikssituatie. Apple heeft sinds 2020 MacBook-modellen met een eigen M1-chip. Deze chip werkt nauw samen met macOS voor een betere batterijduur en betere prestaties. Vóór 2020 gebruikte Apple Intel Core-chips. Hoe hoger het getal van deze chip, hoe vloeiender je werkt in zware programma’s. Als je bijvoorbeeld video’s wilt bewerken, heb je minimaal een Intel Core i7-processor nodig.

Welk formaat is handig?

Het formaat van de MacBook is ook van groot belang. Zeker als je hem vaak mee wilt nemen. MacBook Pro heeft een 13 of 16 inch scherm. Een 16 inch scherm is ruim 7 inch groter dan een 13 inch scherm. De 16 inch MacBook Pro is ook ruim een halve kilo zwaarder. Ruwweg het gewicht van een boek. Neem je je MacBook vaak mee? Kies dan voor een 13-inch versie.

Hoeveel opslagcapaciteit heeft u nodig?

Kies op basis van mijn gebruikssituatie ook voldoende opslagruimte. 128 GB opslagruimte is snel vol. Dit is alleen voldoende als je de cloud gebruikt, of geen grote bestanden opslaat. Met 256 GB kun je een stuk verder gaan. Dit is een ideale opslagcapaciteit voor studenten. Je hebt genoeg ruimte voor al je verslagen en presentaties. 512 GB is meer dan genoeg voor de meeste gebruikers. Voor videobewerking en het opslaan van grote bestanden kies je 1 TB of meer.

Het kiezen van de juiste opslagcapaciteit

Hoeveel gigabytes werkgeheugen?

Het werkgeheugen heeft ook invloed op de snelheid van je MacBook. Vooral tijdens multitasking gebruik je veel geheugen. Alle MacBook-modellen worden geleverd met ten minste 8 GB werkgeheugen. Dit is meer dan genoeg voor dagelijks gebruik. Ga je veel video’s renderen of multitasken? Dan is de kans groot dat je 16 GB RAM wilt. Voor echt zwaar werk is 32 GB of 64 GB RAM beter.

Welke MacBook is geschikt voor uw situatie?

Welke Apple MacBook je moet kiezen, hangt af van je gebruikssituatie. Bewerk je regelmatig video’s voor je vlogs? Dan heb je een ander model nodig dan wanneer je je MacBook alleen in de collegezaal gebruikt. Hier vertellen we je per use case welk model het beste bij je past.

Films kijken, surfen en tekstverwerken

Als je MacBook vooral voor basistaken gebruikt, zit je met het instapmodel MacBook Air helemaal goed. Kijk je favoriete Netflix-serie op het heldere Retina-scherm of typ een verslag voor school. Met Apple MacBook Air doe je dat in stijl. En omdat hij maar 1,25 kilo weegt, kun je hem overal mee naartoe nemen. Een oplader vergeten? Geen probleem. De batterij gaat meer dan 12 uur mee.

Studie

Doorgaan met studeren in de trein

Apple MacBook ziet er niet alleen leuk uit in de collegezaal. Alle modellen zijn ook zeer geschikt voor je studie. Schrijf je vooral verslagen en gebruik je je MacBook om aantekeningen te maken? Kies dan voor de Apple MacBook Air. Hij is compact en licht, dus je zet hem gemakkelijk tussen je studieboeken. Kies een model met minstens 256 GB opslagruimte. Zo weet je zeker dat je genoeg ruimte hebt voor je verslagen.

Overal draaien zware programma’s

Moet u voor uw studie zware programma’s draaien, zoals AutoCAD of Premiere Pro? Dan heb je een krachtige processor en voldoende werkgeheugen nodig. Apple MacBook Pro 13 inch heeft de kracht die je nodig hebt in een compacte verpakking. Ga voor een model met een Apple M1-chip of Intel Core i7-processor en 16 GB werkgeheugen. Dat is genoeg voor al je projecten. Omdat je vaak met wat grotere bestanden werkt, raden we ten minste 512 GB opslagcapaciteit aan.

Zakelijk gebruik

Een snelle presentatie samenstellen voor je die vergadering hebt. Een verslag van je analyses typen. Of in de trein de laatste hand leggen aan de weekcijfers. Met een 13-inch Apple MacBook kom je overal. Kies een model met 16 GB geheugen. Dan weet je zeker dat je moeiteloos kunt multitasken. Zorg er ook voor dat je een model kiest met voldoende opslagruimte. Zo heb je al je belangrijke gegevens veilig op je MacBook staan.

Foto- en videobewerking

Grafische programma’s vereisen veel rekenkracht. Voor het bewerken van video’s heb je minstens een Apple M1-chip of Intel Core i7-processor nodig. Kies daarom voor de krachtige Apple MacBook Pro. Op dit model bewerk je zonder problemen foto’s en video’s. Als je veel onderweg bent, is het 13-inch model de beste keuze. Zijn prestaties belangrijker? Kies dan voor het 16-inch model. Dit is geschikt voor intensieve fotobewerking en je bewerkt er ook soepel je YouTube-video’s op. Bovendien zie je de kleinste details op het grote en heldere Retina-scherm.

Professionele foto- en videobewerking

Tijd is geld, vooral als je freelancer bent. Je wilt dus niet te lang wachten tot je projecten klaar zijn met renderen. Als je veel video’s bewerkt of met 3D-software werkt, moet je MacBook krachtig genoeg zijn. Kies daarom een 16-inch model met een Apple M1-chip of Intel Core i9-processor met een AMD Radeon Pro 5500M-videokaart. Multitask je veel tussen de zwaarste programma’s? Dan is het verstandig als je kiest voor minimaal 16 GB werkgeheugen.

Welke MacBook past bij jouw studie?

Nieuwe studie, tijd voor een nieuwe laptop. Apple MacBook is een populaire keuze onder studenten. Dat is niet zo gek, want voor elke studie is er wel een geschikte Apple MacBook te vinden. Welke het beste bij je studie past, hangt af van de programma’s die je gebruikt. Hier vertellen we je hoe je de beste Apple MacBook voor je studie kiest.

De juiste MacBook voor studenten kiezen

 

Apple MacBook Air

Apple MacBook Pro 13″

Apple MacGuide Pro 16″

Redigeren, presentaties maken en online onderzoek doen

Ja

Ja

Ja

Analyseer gegevens met SPSS, Stata, of Excel.

Ja

Ja

Ja

Fotobewerking & grafisch ontwerp

Ja

Ja

Ja

Videobewerking en animatie

Mogelijk, maar niet zo snel

Met Apple M1 chip

Ja

3D tekenen en ontwerpen

Mogelijk, maar niet zo snel

Met Apple M1 chip

Ja

Kies Apple MacBook

Je maakt je keuze voor een Apple MacBook op basis van je studierichting. De studie die je kiest bepaalt welke programma’s je gebruikt. Voor studies als grafisch ontwerp en fotografie heb je bijvoorbeeld een krachtige Apple MacBook nodig. Gebruik je je MacBook vooral voor tekstverwerking en onderzoek omdat je communicatie of journalistiek studeert? Dan zijn de eisen een stuk lager.

Studenten-MacBook voor basistaken

Als je geen zware programma’s gebruikt voor je studie, kies dan voor Apple MacBook Air. Dit is de handigste Apple MacBook en daarom kun je hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Studeer je geschiedenis, maatschappelijk werk of bedrijfskunde? Dan zul je je Apple MacBook vooral gebruiken voor het schrijven van verslagen, het analyseren van gegevens en het doen van online onderzoek. Vaak gebruik je meerdere programma’s tegelijk. Gelukkig is de Apple M1-chip daar krachtig genoeg voor.

Apple MacBook Air

 • Dankzij de Apple M1-chip kun je moeiteloos zware programma’s als Final Cut Pro gebruiken en gaat de batterij tot 18 uur mee.
 • Door zijn lichte gewicht van 1,29 kilogram is hij gemakkelijk mee te nemen.
 • Dankzij het TrueTone Retina-display zie je altijd levensechte kleuren, waar je ook bent.
 • Het 13″ beeldscherm is gewoon te klein om te werken in een aantal vensters zonder beeldschermen aan de buitenkant.
 • De 256 GB SSD biedt slechts beperkte opslagruimte voor uw informatie.

Student MacGuide voor zware taken

Werkt u bij uw onderzoek met toepassingen als Adobe Premiere Pro? Of maak je gebruik van digitale machines? Dan kan je Apple MacGuide wel wat extra energie gebruiken. Kies daarom voor de Apple MacGuide Pro 13″. Dit model combineert de kracht om zware taken uit te voeren met de handelbaarheid van een 13″ MacGuide. Dit maakt hem zeer geschikt voor onderzoek zoals Informatiekunde en CMD. Maar let op: door het 13-inch formaat zie je details veel minder snel en zul je niet urenlang je foto’s en films kunnen bewerken.

Apple MacBook Pro 13″

 • Dankzij de Apple M1-chip kun je moeiteloos zware programma’s als Final Cut Pro gebruiken zonder dat Apple MacGuide heet wordt.
 • De batterij van deze etalagepop gaat maar liefst 20 uur mee op één batterijkost.
 • Met 16 gigabyte aan werkgeheugen kunt u moeiteloos reusachtige foto- en video-informatie bewerken terwijl u op de achtergrond met toepassingen werkt.
 • Deze MacGuide heeft 2 Thunderbolt 3 (usb C) aansluitingen. Wil je gebruikmaken van een apparaat met een unieke aansluiting? Dan wil je een dockingstation of kabelconverter.
 • De beperkte opslagcapaciteit van de 256 gigabyte SSD-schijf betekent dat u mogelijk veel minder ruimte hebt om al uw foto’s, films en informatie op te slaan.

Student MacGuide voor zware grafische taken

Bewerkt u vaak films of maakt u ingewikkelde 3D-ontwerpen met programma’s als AutoCAD? Dan mogen een uitstekende processor en videokaart niet ontbreken. Kies daarom voor de Apple MacGuide Pro 16″. Dit is de krachtigste MacBook van Apple. Je werkt al je opdrachten probleemloos af. Voor studies als architectuur, AV-productie en werktuigbouwkunde heb je een krachtige MacBook nodig. Kies daarom voor een model met Intel Core i7-processor, minimaal 16 GB werkgeheugen en genoeg opslagruimte voor al je projecten. Het grote scherm maakt het makkelijk om urenlang aan je creatieve projecten te werken.

Bekijk Apple MacBook Pro 16″

 • De AMD Radeon Pro 5500M videokaart laat zware grafische toepassingen zonder haperingen werken.
 • Dankzij de 8-core Intel Core i9 en 16 GB werkgeheugen kun je probleemloos multitasken met zware toepassingen.
 • Op het grote 16″ Retina-display werk je tot in detail aan al je projecten.
 • Het grotere formaat maakt het minder gemakkelijk om dit model mee te nemen in de trein.
 • Deze MacBook heeft slechts 4 Thunderbolt 3 (usb C) poorten.

Toetsenbord

2020: Magisch toetsenbord

De belangrijkste upgrade van dit nieuwe model is te vinden in het toetsenbord. Net als het 16-inch model heeft de Apple MacGuide Pro 13″ nu een Magic Keyboard. Je drukt de toetsen van dit toetsenbord verder naar binnen. Dit maakt het typen comfortabeler, wat je vooral merkt bij het schrijven van lange verslagen. Bovendien is dit toetsenbord beter bestand tegen kruimels, stofdeeltjes en vuil. Hierdoor is de kans dat je met een defect toetsenbord komt te zitten een stuk kleiner.

2019: toetsenbord met vlindermechanisme

Apple MacBook Pro 13″ (2019) is het nieuwste mannequin met een zogenaamd vlindertoetsenbord. De toetsen van dit toetsenbord hebben een vlindermechanisme. Hierdoor liggen ze dichter tegen de behuizing aan en druk je ze minder ver in. Hoewel dit het ontwerp glanzend maakt, is gebleken dat dit mechanisme zeer gevoelig is voor defecten. Het kan veel minder prettig zijn om op te sorteren, vooral wanneer u zeer lang aan het typen bent.

Conclusie

Je ziet de twee generaties Apple MacGuide Pro 13″ niet zomaar uit elkaar, zeker niet als ze dichtgeklapt zijn. De verschillen worden snel duidelijk als je ze openklapt en naar het toetsenbord kijkt. Een andere upgrade zie je bij de nieuwere modellen met de Apple M1 chip. Deze maakt hem net wat krachtiger, zodat je nog sneller al je werk gedaan krijgt.

Avatar
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

NY400.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0