Hoe maak je gebruik van Touch Bar op Apple MacGuide.

De nieuwste MacGuide Pro-modellen werken met de Touch Bar. Is het slechts een nieuwe gimmick of is het juist een waardevolle toevoeging? Ik trek per week met Touch Bar op om dat uit te zoeken.

10 handige Touch Bar-opties

Niet helemaal tevreden maar of Touch Bar nu wel of niet een waardevolle toevoeging voor je is? Bekijk dan deze video waarin onze vlogger Jasper uitlegt waarom hij er nu al niet meer zonder kan. Touch Bar past zich continu aan aan de app die je op dat moment gebruikt. Je krijgt dus regelmatig totaal andere mogelijkheden te zien. Hoe dat precies werkt, zal ik in het vervolg van deze tekst uitleggen.

Wat is Touch bar

De Touch Bar is een langwerpige OLED-strip boven het toetsenbord. De aanraakgevoelige strip vervangt de standaard rij bedieningstoetsen op mijn MacGuide Pro. De Touch Bar toont steeds totaal verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het programma dat ik gebruik. Ben ik een foto aan het bewerken? Dan kies ik uit een aantal filterkeuzes via de Touch Bar. Het is dus vooral een doelgericht stukje toetsenbord. De Touch Bar helpt bij de P3-kleurweergave, dus de kleuren op het aanraakscherm zien er net zo levendig uit als de kleuren op het beeldscherm van mijn MacGuide.

Hoe werkt de Touch Bar?

Touch Bar werkt heel eenvoudig. De keuzes verschijnen zonder dat ik iets hoef te doen. In Safari krijg ik totaal andere keuzes te zien dan wanneer ik Finder gebruik. Deze keuzes verschijnen aan de linkerkant van mijn Touch Bar. Ik beheer de strook door te tikken en te vegen en ik kan tot 10 vingers tegelijk gebruiken op het contactscherm. Aan de rechterkant vind ik de besturingsstrook. Deze strook bevat vastgezette keuzes voor geluidshoeveelheid, helderheid en Siri.

Touch Bar en Touch ID

Helemaal achteraan de Touch Bar ontdek ik een vingerafdrukscanner. Met Touch ID log ik in met mijn vingerafdruk. Dit kan de manier zijn waarop ik inlog op rekeningen of een betaling doe zonder mijn PIN-code of wachtwoord te hoeven invoeren, mits deze apps Touch Bar ondersteunen. Touch ID wordt beheerd door de T1-chip. Informatie over mijn vingerafdruk is in het binnenland nauwelijks beschikbaar. Deze informatie mag niet online worden verzonden. Met Touch ID registreer ik niet alleen mijn eigen vingerafdruk, maar bijvoorbeeld ook die van mijn vriend.

Touch Bar doeleinden

Genoeg over wat Touch Bar precies is. Veel interessanter is hoe ik de Touch Bar in mijn dagelijks gebruik kan toepassen. Ziet u, met Touch Bar zijn er mogelijkheden die veel verder gaan dan de vorige rij bedieningstoetsen.

Tekstverwerking

In toepassingen als Mail of Pages krijg ik via de Touch Bar totaal verschillende opmaakopties te zien. In het begin is het even wennen om kleine opmaakwijzigingen via de Touch Bar door te voeren, maar na een dag voelt het vrij puur. Ik maak bijvoorbeeld gebruik van de Touch Bar om een stuk tekst cursief te maken en getypte tekst te vervangen door een emoji. Dit geldt bijvoorbeeld voor zinnen als “appel” of “taart”. Met Tapback reageer ik snel op woorden en met Quick Type typ ik sneller omdat Touch Bar me suggesties geeft.

Eén nadeel? Vooral Apple’s eigen apps als Mail, Pages, Berichten en Notities bieden volledige ondersteuning voor de Touch Bar. Op mijn werk gebruik ik vaak Google Docs. Dat werkt tegenwoordig wel met Touch Bar, maar met een stuk minder opties dan met Apple’s eigen apps. Open ik G-mail? Dan krijg ik weer alle opties. Dit geldt ook voor Microsoft Office.

Terwijl ik blader, blijft mijn blik natuurlijk voortdurend op het scherm gericht. Ik vergeet naar beneden te kijken om te zien welke opties de Touch Bar te bieden heeft. Touch Bar toont me bijvoorbeeld snelkoppelingen naar favorieten of de optie om een nieuw tabblad te openen. Overigens zie ik deze optie ook op mijn scherm. Laat ik Touch Bar dan helemaal links liggen? Nee. Op het touchscreen kan ik zien welke websites ik open heb staan. Door er overheen te slepen, schakel ik tussen verschillende sites.

Tijdens het browsen gebruik ik vaak Google. Google Chrome werkt nu ook met Touch Bar, maar niet zo goed als Safari. Daarom heb ik eerst het browsen in Safari getest. In Google Chrome sla ik een pagina meteen op als favoriet, navigeer ik naar de vorige of volgende pagina, of open ik een nieuw tabblad. De Touch Bar gebruiken om snel te schakelen tussen geopende tabbladen is niet mogelijk in Chrome. De weergave van Touch Bar blijft altijd hetzelfde wanneer u Chrome gebruikt.

Fotobewerking

Met de Touch Bar bekijk ik de inhoud van een fotoalbum. Als ik een foto op het volledige scherm wil zien, tik ik op de foto op het aanraakscherm. Ik geef favoriete foto’s een hartje en ik bewerk foto’s met acties zoals bijsnijden, roteren, retoucheren, rechtzetten of een filter kiezen. De Touch Bar biedt ook ondersteuning voor Photoshop. Ik gebruik het touchscreen bijvoorbeeld om de grootte van een penseel aan te passen of een kleurinstelling te wijzigen. Dat scheelt een hoop tijd die ik normaal doorbreng in vervolgkeuzemenu’s en taakbalken.

Conclusie

Op een “gewone” MacBook Pro bestaat de bovenste rij functietoetsen op het toetsenbord uit een aantal functietoetsen. Die gebruik ik maar één keer om het volume aan te passen. In vergelijking daarmee vind ik Touch Bar een enorme verbetering. De echte vraag blijft: is Touch Bar echt de extra investering van 400 euro waard? Ik kan nog geen volmondig ja antwoorden. Touch Bar maakt mijn leven achter de laptop op sommige momenten zeker makkelijker. Vooral Touch ID bevalt me goed. Maar niet alle programma’s die ik dagelijks gebruik, werken even goed met Touch Bar. Niet zo goed als met Apple’s eigen programma’s in ieder geval. Aan de andere kant wordt Touch Bar met de dag functioneler en ik ben benieuwd wat het in de toekomst nog meer te bieden heeft.

Avatar
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

NY400.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0