Hoe gebruik je toetsenbord tekens in Windows?

Je kunt proberen ze zo veel mogelijk te vermijden, maar soms ontkom je er niet aan: woorden met speciale tekens. In dit artikel leg ik uit hoe je de tekens boven de cijfers op je toetsenbord kunt gebruiken in Windows. Bovendien weet je straks precies hoe je de spreekwoordelijke puntjes op de ‘i’ krijgt, letterlijk.

Gebruik de tekens boven de cijfers

Op de rij toetsen met cijfers staan ook andere tekens. Om die te gebruiken, is een toetsencombinatie nodig.

 • De zichtbare tekens, zoals de @ bij de 2 en de ! bij de 1 worden geactiveerd door eerst de shift-toets ingedrukt te houden en dan het cijfer te kiezen met het teken dat u wilt zien verschijnen.

Merk op dat de ^ op toets 6 alleen verschijnt als u een spatie typt na de toetscombinatie of als u een letter typt waar een dakje op staat, zoals de e.

Het euroteken

Het euroteken is een goed voorbeeld.

 • Voor dit symbool houdt u de ctrl-toets en de alt-toets ingedrukt terwijl u kort op de 5 klikt.

Er verschijnt bijvoorbeeld een € op uw scherm. Hoewel dit symbool niet altijd zichtbaar is op een toetsenbord, werkt deze combinatie altijd. Onder de rest van de cijfertoetsen zitten ook verborgen tekens die je activeert met ctrl+alt. Zo vind je bijvoorbeeld de ² boven de 2 om vierkante meters uit te drukken en de ½ onder de 7 om 50% aan te geven. Probeer ze allemaal uit en misschien ontdek je wel een handige sneltoets voor een teken dat je zelf vaak gebruikt.

E met punten (ë)

Om een trema e te krijgen, is een andere combinatie van sleutels nodig.

 • Houd de shift-toets ingedrukt en druk kort op de toets met “. Laat elke toets los en druk op de e.

Nu verschijnt er een ë, of e umlaut op je scherm. Als je hetzelfde doet, maar in plaats van de e sorteer je de i, dan krijg je een i met puntjes. Hetzelfde werkt met de u, de a en de o.

Streepje op de e (é)

 • Voor een afgebroken e, of accent aigu, kort op de ‘. Je ziet er niet uit maar. Als je daarna direct de letter e sorteert, krijg je een é in je beeldscherm.

Dit werkt ook met de i, o, u en a. Een spagaat in de omgekeerde richting op de e heet een accent grave. Je sorteert dit door kort te drukken op het belangrijkst na de 1. Dan sorteer je de e en è lijkt. Hetzelfde gebeurt als je dat doet met een u, i, o en a.

Fn-toets

Tenslotte is er de Fn toets. Een toets die zich meestal links achteraan op het toetsenbord bevindt, na de CTRL-toets. Als uw toetsenbord die Fn-toets heeft, heeft hij meestal een blauwachtige kleur die lijkt op een paar van de tekens op het toetsenbord, bijvoorbeeld een euro-afbeelding in de buurt van de 5-toets. Zodra u de Fn-toets ingedrukt houdt en op de 5 drukt, verschijnt de €-afbeelding op het scherm.

Een ander karakter dan ik binnenkwam lijkt

Soms is de kans groot dat je een uniek teken te zien krijgt dan je op het toetsenbord hebt getypt. Zo kan het zelfs voorkomen dat u een ‘=’ te zien krijgt, terwijl u eigenlijk een ? nodig had. Het is waarschijnlijk zo dat de invoertaal van uw toetsenbord gewijzigd is. U kunt dit verhelpen door de taal van uw toetsenbord opnieuw te wijzigen. Hoe u dat precies doet, leest u in het volgende artikel.

Hoe wijzigt u de standaarddoelen in Windows 10?

Uw Windows pc maakt gebruik van standaard programma’s voor het openen van een pdf bestand of een webpagina. Als u met een ander programma wilt werken, wijzigt u de standaarddoeleinden via de instellingen. Hier vertellen wij u hoe u de standaarddoeleinden in Windows 10 in 3 stappen kunt wijzigen.

Aan de slag met het wijzigen van standaard apps in Windows 10

U kunt de standaarddoelen in 3 stappen wijzigen via de Windows 10-instellingen:

 1. Ga naar Standaard apps

  Navigeer naar de standaardinstellingen voor hulpprogramma's in Windows 10:

  1. Klik op het Windows-merk in de linkerbenedenhoek van uw taakbalk.
  2. Klik op Instellingen in het venster dat nu verschijnt.
  3. Klik nu op Apps.
  4. Klik op Standaard apps in de linkerbalk.

  U ziet nu de totaal verschillende toepassingen die Windows standaard gebruikt.

 2. Selecteer standaarddoeleinden op app-sortering

  Selecteer voor elk soort app welk programma Windows 10 gebruikt:

  1. Klik op het pictogram onder het soort waarvan u het standaardprogramma wilt wijzigen, bijvoorbeeld E-mail.
  2. Kies een toepassing uit de lijst die nu verschijnt. Dit hulpprogramma maakt nu standaard gebruik van Windows.
  3. Herhaal dit voor alle klassen tot je tevreden bent.

 3. Selecteer standaarddoeleinden op bestandssoort

  Wilt u het standaardprogramma wijzigen voor een geselecteerde bestandssoort, die overeenkomt met pdf-informatie? Neem dan de volgende stappen in acht:

  1. Scroll door het menu.
  2. Klik op Kies standaard apps op bestandssoort.
  3. Zoek naar het bestandssoort in de lijst. Dit zijn de letters na de punt in de identificatie van het bestand. Bijvoorbeeld .pdf, .jpg, of .csv.
  4. Klik op het icoontje naast de bestandssoort en verander het standaardprogramma.

Hoe zet je Windows 10 erin?

U hebt uw nieuwe Windows 10-systeem net uit het veld gehaald, de oplader is aangesloten en nu is het tijd om het voor de eerste keer aan te zetten. In 7 stappen stellen we u in staat Windows 10 in te stellen.

Avatar
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

NY400.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0