Goedkope laptop: waar moet je naar zoeken?

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0

Naast luxueuze pace monsters en MacBooks zie je in de winkels ook veel goedkope laptops onder de €400. Welke zijn dat? Wat kun je ervan verwachten? En wat moet je zoeken in een goedkope laptop?

Bepaal eerst waar u de laptop voor wilt gebruiken. Moet je meer doen dan rustig surfen op het net, e-mailen en soms een doc opmaken? Dan is een goedkope laptop misschien te traag voor je. Bent u echter een fundamentele consument, dan zijn er waarschijnlijk wel geschikte laptops in deze klasse.

Maar pas op! Laptops met een analoog prijskaartje kunnen heel anders presteren.

Twijfelt u nog? Leer dan meer over vormen van laptops, laptop gebruik en of je een laptop of desktop wilt?

Wat te verwachten.

Af en toe een webpagina bekijken en een e-mail versturen gaat prima met een laptop van €400. Zodra je een groter aantal tabbladen opent in de webbrowser, loopt het allemaal wat minder vlot. Ga ervan uit dat uw laptop minstens een paar seconden nodig heeft om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het openen van applicaties.

Daarin ligt het grote verschil met duurdere en snellere laptops. Het opstarten kost ook wat tijd, vooral met een old school harde schijf. Gelukkig komen er steeds goedkopere laptops met een SSD op de markt.

Waar let je op?

SSD

Het al dan niet hebben van een SSD is vervolgens direct een belangrijk alternatief. Wij stellen voor dat je gewoon altijd voor een SSD gaat. Het snelheidsverschil tussen HDD en SSD is als dag en nacht, zelfs op een goedkope laptop. En als u weinig kastruimte hebt, kunt u altijd nog een USB-stick of externe harde schijf toevoegen.

Zorg er alleen voor dat u een nauwkeurige SSD koopt. Soms wordt de zogenaamde eMMC opslagcapaciteit als SSD gekocht omdat het dezelfde opslagexpertise is. Toch is het niet helemaal hetzelfde. eMMC flashgeheugen is langzamer. Vooral kleine, goedkope laptops en 2-in-1 tablets hebben dit soort opslagcapaciteit.

Processor

De processor is de motor van de laptopcomputer. Dit is de helft van de plaats waar je het meest opoffert bij goedkope laptops. De overgrote meerderheid van laptops tot €400 hebben een Intel Celeron processor.

Deze processoren hebben weinig verwerkingskracht en zijn aanzienlijk traag. Maar er zijn ook laptops met een Intel Pentium of de nog net snellere Core i3 processor. Met deze processoren hoeft u minder lang te wachten.

Werkgeheugen

De meeste goedkope laptops hebben nu 4 GB werkgeheugen. Dat is het minimum dat we aanbevelen. Soms zien we ook modellen met 2 GB. Het is beter om deze niet te kopen. Met minder dan 4 GB is de laptop gewoon te traag, zelfs voor de gewone consument.

Chromebooks

De goedkope laptops waar we het tot nu toe over hebben draaien allemaal op Windows. In dezelfde prijsklasse zitten ook laptops die draaien op het werksysteem Chrome OS, van Google. Dit eenvoudige systeem kan worden vergeleken met Android op smartphones en tablets, en is sterk gericht op on-line gebruik.

Alleen voor web en e-mail zijn deze Chromebooks de moeite van het overwegen waard. U kunt er Android-toepassingen op installeren, die u naar alle waarschijnlijkheid kent van uw mobiele telefoon. Desondanks bent u misschien afhankelijk van Google-bedrijven, zoals Google Docs.

Bekende laptopproducenten als HP, Acer, Asus, Dell en Lenovo maken Chromebooks. De laptops hebben schermformaten van 10 tot 15,6 inch. De meeste Chromebooks kosten tussen de €200 en €400. Maar er zijn ook extra luxueuze modellen van rond de 600 euro.

Helaas is de assist op Chromebooks amper 5 jaar vanaf de datum van introductie. Dus als u een Chromebook koopt die 2 jaar geleden voor het eerst op de markt verscheen, krijgt u pas over 3 jaar updates.

Benieuwd naar de perfecte laptops? Bekijk de nieuwste kijkresultaten of beoordeel laptops zelf.

Op zoek naar een laptop om thuis op te werken? Een extra monitor kan uitkomst bieden. Kijk eens bij beeldschermen.

Onlangs onderzocht

Hieronder staan 5 recent onderzochte laptops in 3 klassen (klein tot groot). Als u ingelogd bent, ziet u de 5 best scorende modellen. De kleine en middelgrote laptops bevatten modellen tot €400. De gigantische laptops omvatten modellen tot €600.

Avatar
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

NY400.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0