Alles over Windows 10 in de S-modus

Windows 10 in S-modus is een modus van Windows 10, die in mei 2017 van start ging als Windows 10 S. Deze editie is een van de varianten van Windows 10, maar heeft een aantal nieuwe functies. Op deze pagina vertellen we je wat Windows 10 in S-modus precies is, voor wie het is, en hoe je de S-modus uitschakelt.

De voordelen van Windows 10 in de S-modus

 • Snel
 • Energie-efficiënt
 • Minder kans op virussen
 • Windows 10 Pro-functies

De nadelen van Windows 10 in de S-modus

 • Geen programma’s buiten de Windows Store
 • Edge als de enige browser
 • Bing als standaard zoekmachine

Wat kan ik doen met Windows 10 in de S-modus?

Alles wat je moet weten over Windows 10 in de S-modus, vertelt Chary je in deze video. Zo kom je erachter of het geschikt is voor jou, welke programma’s je gebruikt en hoe je Windows 10 in de S-modus kunt uitschakelen, als je dat wilt.

Wat is Windows 10 in de S-modus?

Windows 10 in de S-modus is sneller en energiezuiniger dan Windows-versies die niet in de S-modus draaien. Het vraagt minder van hardware, zoals de processor en het werkgeheugen. Windows 10 S draait dus ook snel op een goedkopere, minder zware laptop. Omdat het systeem licht is, gaat de batterij van je laptop ook langer mee. Microsoft mikt hiermee op gebruikers die veel onderweg zijn of een hele werkdag met hun laptop willen doen zonder deze te hoeven opladen.

Alleen apps uit de Windows Store

Met Windows 10 in de S-modus werk je alleen met apps die te downloaden zijn uit de Windows Store. Dat betekent dat je programma’s als Adobe Acrobat, Photoshop, iTunes, Google Chrome of Steam niet meer op je laptop installeert. Voor apps als Netflix, Spotify, Microsoft Office, Photoshop Elements en Facebook biedt de Windows Store wel uitkomst. Bovendien zijn alle Windows-apps goedgekeurd door Microsoft en is de kans op virussen aanzienlijk kleiner.

Edge en Bing

De enige webbrowser die u in Windows 10 in de S-modus gebruikt, is Microsoft Edge. Er zijn (nog) geen apps voor Chrome en Firefox beschikbaar in de Windows Store. Ook het zoeken op internet gaat iets anders dan u waarschijnlijk gewend bent. De standaard zoekmachine in het startmenu of in de adresbalk van Edge is Bing. Om te googelen moet je naar de website van Google zelf, dus je moet een kleine omweg maken.

Overeenkomsten met alle Windows 10-versies

Met Windows 10 in de S-modus vind je het vertrouwde Windows-startmenu, is Cortana je digitale assistent met spraakherkenning, en download je in alle versies je Windows-apps uit de Windows Store. Digitaal tekenen met Windows Ink en inloggen met gezichtsherkenning via Windows Hello is ook mogelijk in de S-modus, Home en Pro, mits je laptop dit ondersteunt.

Overeenkomsten met Windows 10 Pro

Windows 10 in de S-modus bevat een aantal toepassingen die je ook in Windows 10 Pro vindt. Met BitLocker bescherm je je bestanden en met Microsoft Update for Business werk je computers binnen je netwerk bij via de cloud en pas je instellingen aan vanaf één laptop. Remote Desktop is erg handig voor werken op locatie, want hiermee kun je op afstand inloggen op je computer op kantoor. Zo kunt u altijd bij uw zakelijke bestanden.

Vensters voor het onderwijs

Microsoft maakt duidelijk dat Windows 10 in de S-modus vooral gericht is op het onderwijs. School Data Sync is een app waarmee je als docent gegevens van leerlingen kunt beheren. In de Store voor Onderwijs vindt u handige onderwijsapps die uw leerlingen tijdens de les kunnen gebruiken. Stel uw Windows 10 in S-modus laptop in voor school via School-pc’s instellen en zet deze instellingen eenvoudig over naar alle andere Windows 10 laptops in S-modus.

Is Windows 10 in de S-modus voor mij?

Als je genoeg hebt aan alleen apps uit de Windows Store, Edge en Bing, is Windows 10 in de S-modus iets voor jou. Daarom is het handig om het eerst een tijdje uit te proberen op je huidige laptop. Werk een week lang met alleen Windows-apps en Edge als browser. Zo kom je erachter of je programma’s mist en kun je testen of Windows 10 S iets voor je is.

Windows 10 uitschakelen in de S-modus

Als u niet tevreden bent met Windows 10 in de S-modus, is er de optie om de S-modus uit te schakelen en over te schakelen op een “gewone” versie van Windows 10. Na het overschakelen kan de laptop wel een stuk trager worden. Houd daar dus rekening mee.

Merk op dat u na het uitschakelen niet kunt terugkeren naar de S-stand.

Doorloop de volgende stappen om de S-modus uit te schakelen:

 • Open het startmenu linksonder en typ “Microsoft Store” in en open het.
 • Zoek in de Microsoft store naar “swap from S mode.
 • Installeer het schakelprogramma en doorloop de stappen.

Avatar
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

NY400.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0