5 tips voor de overstap van Windows naar Macbook

Overstappen van Windows naar Macbook

De overstap van Windows naar Apple is even wennen. Waar zit de rechtermuisknop? En hoe gebruik je je vertrouwde sneltoetsen voor het kopiëren en plakken van stukken tekst? In dit artikel geven we je 5 tips voor de overstap van Windows naar Apple Macbook.

 1. Gebruik de rechter muisknop

  Het trackpad van uw Apple Macbook is eigenlijk 1 grote knop. Het maakt niet uit waar u op het trackpad klikt, het effect is altijd hetzelfde als wanneer u de vertrouwde linkermuisknop gebruikt. Als je met 2 vingers op het trackpad drukt, gebruik je de rechtermuisknop. Op deze manier gebruikt u dezelfde functies in al uw programma's als op uw oude Windows laptop.

 2. Werken met sneltoetsen

  Op je Windows laptop kopieer, knip en plak je gemakkelijk stukken tekst met de toetsencombinaties ctrl + C, X en V. Op de MacBook gebruik je dezelfde letters, maar dan in combinatie met de cmd-toets. Hetzelfde geldt eigenlijk voor bijna alle sneltoetsen die je van Windows gewend bent. Vervang gewoon ctrl door cmd, en gebruik alle vertrouwde sneltoetsen op Apple MacBook.

 3. Pages, Numbers en Keynote

  Net als je oude Windows-laptop bevat je nieuwe MacBook geen vooraf geïnstalleerde Microsoft Office. Wat je wel zult vinden, zijn de programma's Pages, Numbers en Keynote. Dit zijn gratis programma's van Apple voor tekstverwerking, het maken van spreadsheets en het maken van presentaties. Je hoeft dus niet op zoek naar aparte software om toch al je werk te doen. Deze apps vallen onder Apple iWork, de tegenhanger van Office. Het mooie is dat iWork compatibel is met Office en dat je Word- en Excel-documenten kunt openen op je MacBook.

 4. Zoek programma's en bestanden.

  De navigatie en mappenstructuur van uw nieuwe Macbook zijn een beetje anders dan u gewend bent. Gelukkig kun je met één handige toetsencombinatie naar vrijwel alles zoeken, zonder dat je je in ingewikkelde menu's en mappen hoeft te verdiepen. Druk op cmd + spatiebalk op je toetsenbord en Spotlight verschijnt. Dit is een zoekbalk waarmee je op je hele laptop kunt zoeken naar bijvoorbeeld programma's, bestanden en contactpersonen. Je krijgt ook websites te zien als suggesties waar je meer informatie over je zoekopdracht zou kunnen vinden. Siri, de persoonlijke assistent in MacOS die werkt met spraakherkenning, kan ook programma's en bestanden voor je opzoeken. Vraag Siri gewoon om een bestand of map te vinden of een programma te starten.

 5. Gebruik de functietoetsen

  Hoewel je Apple Macbook net als je oude Windows-laptop de bovenste rij F-toetsen heeft, staan nu vooral de pictogrammen en functies centraal. Op de Apple MacBook Pro zijn de toetsen zelfs vervangen door een Touch Bar. Met die bovenste rij op het toetsenbord kun je met één druk op de knop de helderheid van je scherm aanpassen of het geluid harder zetten. Je kunt ook gemakkelijk naar het volgende nummer overschakelen terwijl je naar Spotify luistert of een overzicht bekijken van al je geopende programma's.

Avatar
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

NY400.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0